Λίγα λόγια για τα Στύρα

Η ευρύτερη περιοχή των Στύρων παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και εκπλήσσει τόσο για την φυσική ομορφιά της όσο και για την ιστορία της.

Στα νοτιοανατολικά του χωριού των Στύρων, στην κορυφή του όρους Κλιόσι ή Διακόφτη, βρίσκεται η πύλη των Αρμένων. Το κάστρο κτίστηκε πάνω στο τοίχος της αρχαίας ακρόπολης των Στύρων κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Σήμερα σώζονται τμήματα από τα τείχη, μια δεξαμενή, το εκκλησάκι της Παναγίας, το  βραχοσκέπαστο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου καθώς και η επιβλητική πύλη που σχηματίζεται από τρεις μεγάλες πλάκες από μάρμαρο Καρύστου, το λεγόμενο cipollino, ονομασία που την πήρε λόγω της ομοιότητας των φλεβών του μαρμάρου με εκείνες του κρεμμυδιού.

Στις πλαγιές του ίδιου βουνού βρίσκονται πολλά Ρωμαϊκά λατομεία, τα οποία εντυπωσιάζουν για το μέγεθος τους και το πλήθος των τέχνεργων που υπάρχουν διάσπαρτα.

Επίσης στα βοριοδυτικά του όρους Κλιόσι στην θέση Λάκα Πάλλη, υπάρχει το σύμπλεγμα τριών Δρακόσπιτων.   Άλλες θέσεις με Δρακόσπιτα βρίσκονται στα νότια του χωριού των Καψάλων, στις θέσεις Λιμικό & Ίλκεζες και στην περιοχή του Χάρακα, στη θέση Αμινού.

Τα Δρακόσπιτα, είναι τεράστιες κατασκευές και αποτελούνται από μεγάλους πελεκητούς μονόλιθους.   Ο τρόπος κατασκευής τους εντυπωσιάζει καθώς οι μεγάλες πλακόπετρες αριστοτεχνικά βαλμένες συγκλίνουν προς το κέντρο και σχηματίζουν τις στέγες. Το σύστημα δόμησης τους καλείται εκφορικό.Πολλοί μύθοι υπάρχουν για τους δράκους και τα Δρακόσπιτα. Μαρτυρίες για την ύπαρξή τους στην σύγχρονη ιστορία υπάρχουν από το 1797.  Η επαφή με τη φύση και τα Δρακόσπιτα είναι ταξίδι  3.500 ετών στην ιστορία της Εύβοιας.

Στα ΒΔ των Στύρων, στο λόφο του Κοκκινόμυλου σώζονται τα υπολείμματα του μύλου στον οποίο σκοτώθηκε ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και οι άνδρες του από τους Τούρκους στις 12 Ιανουαρίου 1822. Πλησίον υπάρχει μνημείο προς τιμή των πεσόντων.

Τα Στύρα στην σύγχρονη εποχή είναι ένα γραφικό χωριό μέσα στην φύση με εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές πολλές από τις οποίες θα τις πατήσουμε μέσω των τριών διαδρομών του Armeno Gate Trail Race. Τα γύρω χωριά Κάψαλα, Νιμπορειό, Ζωοδοχός Πηγή έχουν τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα ενώ τα Ν.Στύρα είναι ένας τουριστικός προορισμός με ότι μπορεί να ζητήσει ένας επισκέπτης.    Όλα μαζί καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη σε διασκέδαση, διακοπές, υπέροχα βουνά, παραλίες και τοπική γαστρονομία.